Monday, December 22, 2014

PREGNANCY: MY IVF SUCCESS STORY

 photo photo1_zps4bd3471d.jpg
Finally, the wait is over! To all of you who were frequently asking me how’s my IVF result—and speculating that I’m pregnant already by looking at the over-sized outfits I was wearing—and sorry I’d never given any answer ‘cause I didn’t feel comfortable by the questions—through this blog I announce that I’m 12 weeks pregnant! Hihihi

After years of struggling from appendix adhesions, having several surgeries and taking IVF program in Penang, the efforts we made have paid off. Nothing in this world could express how joyful and relieved my husband and I are. Sometimes when I looked in the mirror, I still couldn’t believe that my baby bump is getting visible day by day. That made me so speechless!

It’s true that Abenk and I planned to not telling anyone about this pregnancy as soon as the doctor gave me the blood test and my first Ultrasound result. I had my own reasons for that, I was afraid that what I had was only a fake pregnancy, and I also felt insecure to tell people that early. I didn’t want to get hundreds of “Congratulations!” whilst I hadn’t known yet whether the baby inside my tummy grew or not. I also didn’t feel comfortable when some people asked me how was my IVF result, you know, it’s such a privacy..

So, I decided to announce the news after my pregnancy hits 12 weeks. Sorry not sorry if I stayed silent. Actually, I didn’t think that I’d share this news on this blog, but I made up my mind. I know that many women out there are struggling to get pregnant, and I believe by reading this post they would be inspired to go for a pregnancy program :)

 photo IMG_7904_zpsbc8dcde8.jpg
 photo IMG_7909_zpsb10c4b1f.jpg
SELFIE AFTER BLOOD TEST

Let me start the story from the time I finished the 2-Week Wait. So, Dr. Devindran told me the next time I went to the hospital for Beta hCG test, he wouldn’t be there. Instead, I was asked to meet his wife who’s also an obgyn, Dr. Voon Meng Hoon. I’d never knew that Dr. Voon is his wife!

Long story short, I’d done the test around 9 o’clock in the morning and waited for the result to come out at 12 PM. As long as I waited for the result, my stomach didn’t feel good at all—blame it to my nervousness—and it became worse when the nurse called my name. She suddenly said, “Hi Andra, I’m going to get your blood test result. And by the way, Dr. Devindran is currently in his clinic, so you’re going to meet him later.”

Shortly after she left, I sat down in a total anxiety thinking why did Dr. Devindran come to the hospital when he said he wouldn’t be there. Not long after that, he passed my husband and I in a sudden rush, smiling. Ten minutes later, he came back and said, “Andra, please come” whilst gesturing us to follow him to his clinic. If you’re wondering what I was doing there, I actually did nothing but faked a calm expression. It was hard to concentrate and think of anything during my nervousness.

Dr. Devindran finally see test result, and before he came to the result, he explained that the reason he was there in the hospital was due to an unscheduled surgery he had to done. And there he was, saying that another reason he came to the hospital was to tell me a good news, “Congratulations, you’re pregnant!”

AAHHH, I felt a sudden need to pee. I was soooo surprised yet excited that I could do nothing but laughing and hugging my husband!

That was a total happiness.

The doctor and nurse send their huge smile to us, and before we went out, we gave Dr. Devindran a hug and a huge thanks. Although we hadn’t been able to see the Ultrasound result that time, we were more than happy to know the blood test result. We finally went back to our homestay in a joyous ambience.

 photo IMG_8506_zps7aff6edd.jpg
OUR FIRST ULTRASOUND SCAN. HELLO JELLY BEAN!
Two weeks later, I went back to Loh Guan Lye Hospital to do my first Ultrasound. That day Abenk and I got to see the fetus’s flickering movement in the monitor. There’s a baby inside my tummy! To celebrate my pregnancy, that night we had dinner with Dr. Devindran, his wife and his two children, and the nurses, Mei and Jennifer. It was an amazing and memorable night to us. I’d never met a doctor as nice, patient, and supportive as Dr. Devindran. Just like what I’ve said before, Dr. Devindran loved to give us encouragement to make us stay positive and thankful to God.

Before we left, we didn’t forget to ask Dr. Devindran for an obgyn recommendation in Jakarta. He recommended us to visit Dr. Handi Suryana, he said that many of his patients continue their visit to Dr. Handi. Pretty soon after we arrived in Jakarta, we browsed a lot of information about Dr. Handi before we finally ran into this blog. The clinic was quite far from our house in South Jakarta, but that didn’t stop us from giving it a try.

Our first visit to Dr. Handi was very pleasing and comforting. He’s very friendly, informative and willing to give his personal phone number to his patient. When we told him the story before I finally got pregnant, he said that I was lucky to succeed the IVF program only from one-time cycle, which was a rare thing. That day, Abenk and I came for Ultrasound, Dr. Handi told us that our baby looked healthy and he/she had a good heart rate.

The second visit, which was previous Thursday, was more than pleasing than before.

I told Dr. Handi that I didn’t experience major nausea during these 12-week pregnancy and he did wonder—just like many people did—why such thing happened! But deep down in my heart I was so thankful to God for not letting me ‘suffer’ throughout this pregnancy. During this visit, Abenk and I could see our little baby kicking and moving through the monitor. Doctor also added that his/her reproductive organ has begun to develop. Since there were many flickering movements as if he/she wanted to show his/her existence to us, I couldn’t resist to ask Abenk to record the monitor! That moment was too precious to not to be recorded.

The first thing I did after I went out from the clinic was sending the video to Dr. Devindran. And shortly after that, Nurse Jennifer texted me via WhatsApp telling that she’d already seen the video. Well, Jennifer wasn’t the only one who was excited about my baby. My family was way too much excited about my pregnancy that they became somewhat protective.

God has given me this little precious gift, so now it’s my turn to give my best to protect it. Every night I thank Him for giving me happiness after the struggles I’ve been through. I am beyond happy enjoying this pregnancy! :D

So, here’s where the story ends and I’m going to give a few thoughts of mine on IVF to those of you who are curious:
  • Should I do IVF? It’s a personal decision that I couldn’t help to answer. Discuss it with your family. One thing that you should know that IVF is not a ‘death sentence’, you don’t have to be over-worrying. If I can do it, you can do it, too! :)
  • What steps should I take before IVF? It depends on the physical condition of the couple. Every condition has its own different procedure, so you’d better consult this to a doctor.
  • How much is the percentage of IVF success? 30%. This is a realistic number. The IVF result totally depends on the woman’s physical condition, egg quality and man’s sperm.
  • Was it painful? I heard that it was painful, and expensive, too! It doesn’t always work that way. To be honest, I didn’t feel any pain during the treatment but bloated and nauseous. The injections that were rumoured to be painful also didn’t hurt at all. Speaking about the cost, it was WORTH the money; and for additional info, doing IVF in Penang costs less money than in Jakarta.
  • How much it cost? For the treatment I spent RM 15.000.
  • How many embryos needed for IVF? This depends on the woman’s age. My doctor suggested to transfer two excellent-quality embryos for me.
  • Do you recommend to do IVF program at Loh Guan Lye Specialist Centre under Dr. Devindran*? 100% yes! There I met the amazing doctor and nurses that helped me a lot.
  • Any tips for IVF success? First, you’ve got to have good intentions. Second, pray a lot and do your best to succeed the program. The rest will be in God’s hand. If He hasn’t given the answer to your prayer, never forget that He will always give the best answer in the best time. Don’t ever lose your hope and always stay positive!
 photo photo4_zps3bd4211c.jpg
I just want to thank all of you who support my husband and I, and never stop sending good wishes to us that God’s finally granted. We cannot thank you enough for the endless support, and of course, we cannot wait to welcome our little angel to this world. I believe that if we fight for what we believe in, we’ll soon achieve what we want. I wish you the best for you who are doing pregnancy program or waiting for the birth of your baby.

To end this post, I want to quote the beautiful lyrics that my husband sings in his first album, “Selamat datang perubahan. Sebuah dunia tercipta di impian. Perjuangan berbuah kenyataan. Selamat datang perubahan.” 

*You can contact Dr. Devindran directly to mdevindran@gmail.com

Read more: Life after both of my fallopian tubes removed.

 photo x-andra4_zps7f1083c1.jpg

66 comments:

  1. Kak Andra, i really am very happy to read this post! Congratulation! Semoga semua lancar ya kak *hugs*

    Raras

    ReplyDelete
  2. Congratulation kak alodita, kesehatannya dijaga dan jangan sampai kecapekan ya. So, happy mother's day :)

    ReplyDelete
  3. Congratulation kak Andra!!!! I read your article and I can't stop smiling at all!!! You'll be an amazing mother kak!!!!

    Love,
    Mand♡♡

    ReplyDelete
  4. oh my God i'm so happy for you i'm crying! Congratulations Andra!
    Semoga sehat selalu mommy and baby..

    xx

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah....selamat ya ka andra :')
    sumpah dari awal aq terharu bgt baca cerita ka andra...mudah"an aq sm suami yg lg nunggu datangnya buah hati selalu diberikan kesabaran dan semangat yang tiada henti :)
    doakan aq jg ya ka, udh satu tahun lebih menikah mudah"an bisa cepet nyusul kaya ka andra :')

    ReplyDelete
  6. Congratulation dear :') i'm happy for you! :*

    ReplyDelete
  7. I'm trully happy for you andra, semoga kehamilan lancar sehat selalu... Xoxo

    ReplyDelete
  8. Abis lihat di instagram aku langsung buka ini ndra buat liat full story nya. And it was a beautiful story! Aku ampe terharu sekaligus merinding bacanya. I can feel your excitement, happiness and how relieved you are. Once again, congratulation for you and ur husband. Semoga semuanya lancar dan sehat terus sampe due date. Semoga aku jg bisa segera nyusul kamu. Amin!
    Happy mother's day ndra :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Stefi! Amin amin.. Aku doain juga kamu cepet nyusul ya Stef hihihi. Amin!

      Delete
  9. Saya blm pernah menikah, tapi jujur saya ikut bahagia sekali dengernya kak.. congratulation kak Andra. Semoga positif thinking nya menular ke orang lain yg sedang berusah. Dan semoga kakak dilancarkan hingga persalinan nanti, amin ya Allah

    ReplyDelete
  10. Selamat kak Andra. Seneng banget bacanya. Alhamdulillah, semoga sehat selalu...

    ReplyDelete
  11. Hi Andra congrats ya aku salah satu follower ig kamu so happy to read the good news. Semoga kehamilannya lancar sampe lahiran ya.God bless
    Aku jg undergone ivf. I am now in 2ww. Boleh share ga apa yg kamu rasakan dan lakukan selama 2ww?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, thank you for the support. Amin!

      Sebelum 2WW aku bikin to-do list, apa aja yang akan aku lakukan untuk mengisi 2WW. Banyak yang tersiksa di 2WW, tapi aku ngga, soalnya waktu itu aku sibuk baca buku 'What to Expect When You're Expecting', jalan-jalan ke mall dan nulis blog. Gak berasa tiba-tiba udah hari H aja :)

      Yang penting selalu positif dan banyak berdoa ya! Good luck on your IVF! Pls don't hesitate to contact me via email ya :)

      Delete
    2. Aku nemu artikel untuk 2WW, semoga terinspirasi ya :D

      http://www.babymed.com/getting-pregnant/50-things-do-2ww

      Delete
    3. Hi Andra, thanks a lot ya. Jumat kemarin sudah test darah dan aku belum berhasil nih :( jadi nanti akan kontrol lagi dan rencana FET aku masih ada 2 frozen embryo. Wish me luck. I will drop you an email :)

      Delete
  12. I'm crying to read your post Andra. Really happy to read it. i know how it feels to wait a little angel in the family. Actually i'm waiting also to be pregnant for second child while my first child is already 8 yo. but maybe Allah has another plan for me. Your story is inspired me. Thx for sharing, and I pray you and your little baby are always in healthy condition.

    ReplyDelete
  13. Congrats ka Alo. So, happy to hear that :D

    ReplyDelete
  14. congratulations andra... so happy to read u'r good news ;) thanks for being my photografer in my wedding (surabaya, 6-oct 2013) i hope u remember ^^

    ReplyDelete
  15. "If He hasn’t given the answer to your prayer, never forget that He will always give the best answer in the best time. Don’t ever lose your hope and always stay positive!" very nice sentences, kak :-) congratsss really happy to read this post. Stay positive! Allah bless you :) and... Happy (soon-to-be) mother's day! :p

    ReplyDelete
  16. Ceritanya selalu membuatku terharu.. Sekali lagi congratulation ya kak alo.. Turut berbahagia.. Semoga kehamilannya lancar, dede bayinya sehat berkembang dengan sempurna dan kehamilannya menyenangkan..

    ReplyDelete
  17. I shed tears for someone who I never met before. haha.. been reading your blog recently, and I sincerely feel grateful that you finally achieve something you have been fighting for. Prayers coming for you three :) . And I am a big fan of Soulvibe since college :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aw, thank you so much for that! It means a lot to me xoxo

      Delete
  18. hai Andra... salam kenal ya..
    selama ini aku silent reader untuk blog mu. tapi bener deh sincerely congrats to you and your spouse.

    Menurut aku memang masalah hamil atau ga hamil itu bukan hanya masalah pribadi tapi sensitifff banget. Kadang suka gregetan sama orang yang menganggap itu hal yg biasa aja.
    Aku sendiri sebelumnya nikah hampir 5 tahun tapi belum dipercayakan titipan seorang buah hati dari Tuhan. Tapi aku tetap percaya, Tuhan tau yang terbaik buat aku, Tuhan mau kita benar-benar dipersiapkan sampai dengan waktu yang tepat untuk kita. karena Dia Maha Tau, Dia lebih tau apa yang kita butuhkan daripada yang kita inginkan.

    Kadang kesel menanggapi orang yang komen 'Kok belum hamil?! keburu tua lho makin susah nanti hamil.' (-_-!)
    Bagi mereka yang mudah memang enteng kayanya kata-kata seperti itu. Tapi buat kita yang memang mengalami kendala, itu sensitif sekali. Benar-benar menyayat hati. Bagaikan proses hamil itu seperti mencampurkan telur, tepung, gula, di mixer. dimasukan ke loyang dan di oven. selesai!!
    Sorry jadi curcol. (^_^!)

    Jadi buat yang memang belum dititipkan, tetap semangattt! Tuhan ada disana dan Dia tidak tidur. bukan dia belum percaya sama kita. tapi Dia lebih tau apa yang terbaik untuk kita.

    sekali lagi selamat untuk Andra n Spouse !! ibu dan bayinya sehat terus dan lancar terus kehamilnya sampai dengan melahirkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owya... tambahan.. selama hampir 5 tahun itu aku uda ke dokter berkali2, menjalani beberapa test, minum obat hormon berkali2 sampai akhirnya dari ga punya kista aku punya kista. tapi syukurnya masih ok menurut dokter.
      minum obat hormon sampai pusing yang ga bisa dibawa beraktivitas.

      coba inseminasi juga 2 cycle tapi gagal. sampai akhirnya istirahat dari semua kegiatan itu untuk menetralkan badan. coba hidup sehat.

      Dan akhirnya berkat kuasa Tuhan aku hamil. padahal lagi mempersiapkan diri untuk program TTC lagi.

      makanya aku ngerasa baca blog mu tuh bener-bener memotivasi aku juga untuk ga menyerah untuk terus berusaha. Terima kasih banyak Andra

      Delete
    2. Hello Mba! Iya memang pertanyaan-pertanyaan tsb sensitif sekali, sayangnya jarang yg bisa ngerti kalau pertanyaan itu sensitif. Bukannya mencoba mengerti, malah membangun opini dan malah (terkadang) ngejudge kita macam-macam karena kita sensitif dengan pertanyaan seputar hamil :)

      Memang Tuhan Maha Baik ya Mba, aku seneng banget kalau dengar atau tau orang yang lagi program hamil, tapi ternyata berhasil hamil dengan sendirinya! Thank you ya Mba, makasih juga motivasinya. Kita sebagai sesama perempuan memang layaknya saling support. Aku doakan sehat-sehat terus juga dan lancar semua ya.. Amin!

      Delete
  19. Selamat ya Andraa... So happy for you... Berarti lahirnya bakalan deketan sama anakku, Insha'allah... Istri aku juga lagi hamil mau masuk minggu ke-13... ;D

    ReplyDelete
  20. during read this post, i just feels goosebumps...what a miracle, Allah has answer ur doa Kak, congratulation!!! Have a healthy pregnancy, aamiin ya Rabb.
    love love love from Surabaya hihihi ^^

    ReplyDelete
  21. I'm happy for you Kak alodita :* :* Congratulation! Senang sekali mendengar kabar bahagia ini :"))) Always pray for you and your baby kak Alo, semoga lancar proses persalinannya nanti ya

    God bless you!

    ReplyDelete
  22. Dear Andra,
    i was totally surprise when i see this post in my following feed. even though aku ngga kenal kamu secara personal, tapi i really feel your major excitement saat baca post ini dan ngga kerasa sambil netesin air mata silently.. i really pray for you and your baby's health sampai nanti hari H kalian bertemu didunia..
    sekali lagi Barakallah Alo and husband.. you both will be a great parents for sure.. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Talitha, thank you so much for your kindness! I really appreciate it :) amin amin, semoga doa Talitha didengar ya. Take care and stay healthy!

      Delete
  23. wohoo, selamat ya Andra, semoga sehat2 terus sampai waktunya melahirkan

    ReplyDelete
  24. Selamat kak Andra

    Semoga sehat dan happy selalu, Baby juga ayah Ibunya. Aammin

    ReplyDelete
  25. Alhamdullilah, congratulation ya buat Andra dan Suami, semoga sehat dan lancar lahirannya..aminnn

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah Mbak... semoga semuanya lancar, sehat selalu, selamat untuk anugerah terindah ini ya mbak....

    ReplyDelete
  27. It's Beautifuuuul ! Ikutan bahagia kak , semoga sehat selalu baby & kak alo xoxo

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah, selamat ya Andra & Abenk atas hadiah terindahnya..

    selama ini aku silent reader aja :). Baca blog kamu sangat memotivasi aku

    Waktu kamu mulai program, aku sedang persiapan untuk IVF kedua. makasih ya, udah kasih semangat via comment postinganku pasca ET , tapi Tuhan belum mengijinkan embrionya menempel. hiikkss..

    Tapi aku tetap semangat koq untuk tetap berusaha lagi, semua akan indah pada waktunya, karena aku yakin Tuhan tau yang terbaik.

    Soal pertanyaan-pertanyaan seputar hamil, aku juga ngalamin banget hampir 8 tahun terakhir. dari pertanyaan yang dijawab baik-baik, diplomatis, ketus sampai akhirnya aku jawab pake senyum aja (dalam hati bilang: kalo loe di posisi gw, loe gak akan pernah tanya itu.. hehehe)

    Aku doakan semoga sehat selalu dan lancar sampai persalinannya nanti.. Amien..

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah... Selamat ya Andra, senang banget dengarnya karena aku baca terus blog kamu. Dimana kamu berjuang melawan itu semua, aku kagum banget sama semangat kalian berdua. Semoga kamu dan calon bayi selalu diberi kesehatan dan dilancarkan sampai proses persalinan ya. Dan semangat buat semua yang sedang dalam program ya, karena aku pun dulu menjalankan program baby.

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillaaaaaaah


    Selama ini aku jadi silent reader baca-baca perjuangannya Kak Andra dan suami. Salut gimana kalian tetap tegar dan nggak berhenti berusaha. Semoga sehat-sehat sampai lahiran yaa kak :)

    ReplyDelete
  31. Dear Andra,
    Congratulations on your pregnancy... Reading your story reminds me of my own journey. My husband and I had to wait for 6 years until finally we were blessed with our son, Makaio. He's 4 now. I always want to support other women who experience the same problems and of course always happy when I know that they are finally pregnant... Congratulations once again... enjoy your moment and stay healthy....

    Best,
    Dian Sarwono

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillahhh..... Merinding dan teary eyes bacanya, hasil perjuangan yg berbuah manis. Once again, selamat kak Alo dan kak Abenk :)
    You're totally inspiring kak! :') Semoga ibu dan bayinya selalu sehat, sampai lahiran, sampai seterusnya. Aamiinn..
    Selamat berbahagia. So happy for you both! :*

    Love,
    Fetty

    ReplyDelete
  33. Kak andra, salam kenal. Senang sekali bacanya kalau program ivf nya berhasil. selama ini jd silent reader kak andra di blog n ig. 3 tahun yll aku dokter bilang aku denger kalimat yang ga mau di dengar perempuan manapun; ga bisa punya anak, rasanya dunia mau kiamat pas dengernya. bahkan waktu denger itu umur aku belum 20 taun. selama ini belajar buat positif sih, tapi susah banget. Pas baca confession kak andra aku salut banget, berani sharing hal yang paling sensitif untuk dibahas. Tapi aku mau ngucapin terima kasih banyak buat kak andra karena udah mau sharing. It's means a lot for me. Bikin aku merasa ga sendiri dan lihat usaha kak andra bikin aku berani untuk bangkit dan berharap. It's worth to try, right?

    ReplyDelete
  34. huwaaa.. alhamdulillaah sekali kabar bahagianya..
    makasi udah share..
    jadi ikut seneng juga..
    ngikutin dari awal perjuangannya..
    hhuhu.. lumayan bikin terharu juga pas bacanya.. hehehe


    Selamat ya Ka Andra dan Ka Abenk :D
    Semoga yang sehat selalu ibu sama bayinya { }

    ReplyDelete
  35. Selamat ya Andra..kami doakan sehat selalu buat kamu dan bayimu. :)

    ReplyDelete
  36. Aku punya anak setelah penantian hampir 7th. Membaca sharing blog ini mengingatkan aku pada masa2 tersebut. Sungguh bahagia tak terkira..
    Selamat ya andra! Semoga lancar dan sehat selalu..

    ReplyDelete
  37. Congrats alo....for the god's greatest gift for your family...doain untuk kita ttc fighter yg msh berada dalam marathon ya....hmmmpf semangaaatt!!!

    ReplyDelete
  38. So glad to hear that andra..sehat - sehat ya.. may Allah blessed you... always

    ReplyDelete
  39. Congratulation kak Alo, kak Abenk, and for the whole family..
    Such a great news to hear! Even though I haven't met you yet, but I'm so happy to hear your IVF success story (I'm one of your silent readers about your IVF journey). Wish both of you and your baby inside always health and in a very good condition, take care :)

    ReplyDelete
  40. Mbak, saya yang di twitter ngomentarin blogmu. Saya tidak bermaksud nyinyirin kebahagiaan mbak, cuma heran kenapa risih ditanyain ivf nya berhasil atau tidak, sementara mbaknya nulis di blog soal journey ivf nya. Saya mau minta maaf kalau tulisan saya itu menyinggung perasaan mbak. Semoga saya dimaafkan. Sungguh tidak enak rasanya walau saya tidak merasa ada yang salah tapi kalau itu membuat orang lain tersinggung selayaknya saya harus meminta maaf. Sekali lagi maaf ya mbak Andra.

    ReplyDelete
  41. Kak Aloooo, Kak Abenkkk selamat yaaaaa
    Barkallah ya Allah... Semoga dedenya sehat terus sampe lahir, sampe besar, begitu juga dengan mamanya. Baca post kakak yg satu ini bikin mata meleleh... Terharu banget bacanya. Kebayang gimana usaha dan harapan kakak berdua... So happy it ended happyly... Selamat ya kakak sekali lg. You will be a great mother... Semangat teris ya.

    ReplyDelete
  42. Sama banget dulu aku pas hamil pun nempelin semua hasil USG di kulkas..hehehe. anw congrats ya Andra & Abenk.. Semoga sehat-sehat terus kedepannya.. Aamiin!

    Salam kenal :)

    ReplyDelete
  43. Congratulation mbak alo...
    sehat selalu buat ibu n baby nya♥♥
    Aku dan suami jg udh 2thun nikah n sampe skrg blom dkasii kpercayaan bwd hamil..2 thun ini bnar2 saat2 yg pling bikin stress,sensitif n kadang suka bikin down :(
    kmaren aq bru konsul k dokter n trnyata saluran ke rahim aq ada yg tersumbat,setelah dlakukan treatment(aq lupa namany tapi itu bnar2 amat sgat sakit :*) kata dokter skrg saluranny sudah lancar...smoga aq scepatnya bs nyusul mbak alo dnyatakan positif hamil..aamiin :)
    thx for sharing ur story mbak,bikin org2 seperti saya gg gmpang mnyerah n slalu smngat :) xoxo

    ReplyDelete
  44. Hello, Miss Andra :)

    Your story is such an inspiration, you're truly a brave mom-to-be. I'm very moved and literally crying after reading this post.. Your journey reminds me of my mom's struggle. My parents had waited for 8 years for having me, they also took several therapies from 1988 - 1990 in United States. It really breaks my heart, I already forgot how precious I am to them, I also forgot to take care of myself lately. All your stories made me realize to start a healthy life, as I'm also a mom-to-be, I feel the urgent need to prepare myself well, tho I'm still a "lady in waiting". Hehehehe ^_^

    Nonetheless, I wish you and your lovely baby health and happiness. =') may God always protect you and your lovelies. Hopefully we can share the happiness again when your lovely baby is here with us. ^_^

    Love,
    Grace Naomi. (23)

    ReplyDelete
  45. Kak Alo, im one of your IG followers. Baru kali ini saya buka blog Kak Alo. 2 hari lalu saya dan suami cek utk program hamil. Ternyata my hubby has azoosperm. Dokter menyarankan beberapa pemeriksaan lanjutan, and for the worst case dokter menyarankan saya dan suami program bayi tabung. Ada rasa hopeless buat hami scr alami setelah mendengar saran itu. Blog Kak Alo semacam suntikan semangat buat saya pagi ini. Positif sekali!:) Salam buat Kak Abenk dan Aura Suri Kak.

    Love,

    ReplyDelete
  46. Hi Andra
    May i ask something ms andra? Before having successfull ivf how long did u struggle for trying to conceive, and what problems did you and your husband have, i mean sperm quality problem or what? Sorry for asking, because im planning to have ivf as well

    ReplyDelete
  47. Hi Andra
    May i ask something ms andra? Before having successfull ivf how long did u struggle for trying to conceive, and what problems did you and your husband have, i mean sperm quality problem or what? Sorry for asking, because im planning to have ivf as well

    ReplyDelete
  48. halo.. aku yang comment di ig tanya tentang pengobatan di Malaysia. aku bukan mau ikut ivf program tapi ngelakuin pengobatan aja. dokter yang kamu pake bisa untuk pengobatan atau lebih di spesialist ke ivf program?? aku soalnya hampir sama kayak kamu, setiap mau haid selalu sakit, dan sebelumnya aku pernah operasi juga, tapi karena kista. beberapa kali ke obgyn di Indo, hanya dikasih pain killer. jadi aku pengen coba cari second opinion.
    makasih sebelumnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Octa, setau aku bisa. Langsung email aja ke dokternya atau email ke RSnya ya www.lohguanlye.com :)

      Delete
  49. Hallo Mba... aku baru "kenal" mba Andra berkat browsing2 tentang IVF dan akhirnya nemu IG dan blog mba Andra :) Mba aku udh 5 tahun married dan blm juga dikasih kepercayaan sm ALLAH SWT for having a baby.. Blog nya mba menginspirasi aku banget, jd kepengen IVF juga krn usia juga udh 31.. Nanya dong mba, kalo mau IVF apa sebaiknya kita inseminasi dulu ya? Karena yg aku tau IVF itu udh last option bgt ya, nah sementara aku kayaknya ga tertarik dgn insem krn my problem is PCOS.. Trs kira2 brp kali bolak balik k Penang nya mba? Karena aku domisili di Aceh dan terikat dgn pekerjaan.. dan brp cost utk seluruh terapinya mba? makasih banyak mba Andra.. semoga selalu bahagia dan sehat2 mba Andra dan keluarga kecilnya.. aamiin....

    ReplyDelete
  50. kak andra,
    bhs inggrisku g bgitu baik ..bisakah dlm bhs indonesia ?
    yaa, dokterpun menvonisku harus IVF..
    tp harganya yg begitu mahal mmbuatku msi 'menunggu' amanahNya :)

    ReplyDelete
  51. Saya telat banget baca blog nya mbak andra,sampai mbak andra skr sudah ada Aura suri.first congratulation for your happiness life mbak.saya juga seorang istri dan belom dikaruniai buah hati seperti mbak.semoga kebahagiaan keberkahan selalu menyertai mbak andra dan keluarga.saya sangat terispirasi baca blog mbak andra...
    Salam hangat
    Dewi

    ReplyDelete
  52. Saya telat banget baca blog nya mbak andra,sampai mbak andra skr sudah ada Aura suri.first congratulation for your happiness life mbak.saya juga seorang istri dan belom dikaruniai buah hati seperti mbak.semoga kebahagiaan keberkahan selalu menyertai mbak andra dan keluarga.saya sangat terispirasi baca blog mbak andra...
    Salam hangat
    Dewi

    ReplyDelete